Hasznos információk

Oldalunkon szeretnénk számos hasznos információt megosztani, mire kell figyelni a kályhaépítés során. Napjainkban újra reneszánszát éli a cserépkályha építés. Számos előnyös tulajdonsága miatt választják sokan, lakásukat nem csak funkciója, hanem díszítő jellege miatt lett újra közkedvelt. Stílusra különféle formájú és hangulatú kályhák között válogathatunk, igényeinknek és elvárásainknak megfelelően. Kiválóan illeszkedik az otthonunk hangulatához, legyen szó rusztikus, klasszikus vagy modern stílusról. Méretét és formáját tekintve számtalan variáció lehetséges az egyszerűtől a bonyolult mértani alakzatokig. A csempegyártó cégek különféle stílusú csempékkel igyekeznek kiszolgálni a vásárlói igényeket, lehetőségeinknek csak a képzeletünk és a pénztárcánk szabhat határt. A XIX. század utolsó felétől közkedvelt formának számított az egyszerű hengeres vagy hasábformájú kályha, ezek az alakzatok vátak a hagyományos formává. A négyzetes alaprajzú “oszlopkályhák” hamar elterjedtek, és a lakások meghatározó díszévé váltak. Lehetőségünk van arra is, hogy eltérő csempéből készítsük az alsó és felső részét, ezeket a kályhákat “síkpárkányos” kályháknak is hívják. Valamint falazott padkával is kialakíthatjuk, amelyen a hideg téli időkben akár kényelmesen pihenhetünk is. Fűtőanyagát tekintve lehet fa, szén vagy vegyes tüzelésű. Bár nagyobb odafigyelést igényel, de a fatüzelésű kályhákban kevés hamu keletkezik, ezért ezeket általában rostély nélkül készítik. A kovácsoltvas ajtókat már hőálló üveggel is készítik, így a téli hideg estéken gyönyörködhetünk a tűz látványában is.

A kályhacsempék minőségét elsősorban a gyártási technológia határozza meg:

  • gépi préselt
  • kézi bedöngölt
  • öntött csempéket

A kerámia csempék hangulatát, a gyártási eljárás során a külső felületen kialakított minta és bevonatként szolgáló mázréteg határozza meg. A mázréteg olyan üvegszerű bevonat a kerámiacserépen, amely az égetési folyamat során képződik alapanyagaiból. A máz növeli a csempe esztétikai értékét, fizikai tartósságát, vegyi és külső hatásokra ellenálló képességét, porózus cserép esetén pedig a felületet vízhatlanná teszi. A domborműves díszítésű csempéket előre készített formába préselve alakítják ki. Minden préseléssel és öntéssel készült csempe méretpontos, nincs köztük eltérés. A bedöngöléssel készült kályhacsempe a legegyedibb, mivel mindegyik kézzel készült, ezért rendkívül munkaigényes és költségesebb.

Gyakran előfordul, hogy vásárlóink elképzelnek otthonukba egy cserépkályhát, de mire elkészül, nem azt a hatást éri el mint amilyenre megálmodták. A kiválasztott csempe hangulatát több közvetlen környezeti hatás is módosíthatja. Meghatározhatja az ablakok helyzete, nagysága és a kályhára beáramló fény, szoba mérete stb. Jó tanácsként azt javasoljuk, hogy mielőtt a teljes csempemennyiséget megrendelnénk a kiválasztott színben, érdemes egy darab csempével vizuálisan kipróbálni, hogy úgy fog-e majd mutatni, ahogyan elképzeltük. Itt is érvényesek azok a belsőépítészeti szabályok, ami szerint egy sötétebb csempe csökkenti, egy világosabb csempe pedig tágítja a teret.

A kályhánkhoz szükséges mennyiségű burkolóanyagot mindig a csempeegység határozza meg. A csempeegység egy viszonyszám, amely kifejezi az egyes kerámiaelemekbe fektetett munka és anyag mennyiségét a sík csempéhez viszonyítva. A kályhák méretét csempeszélességben és magasságban adják meg. Ezeket a számokat kell szorozni a csempe méretével, a talapzat és a párkány részeivel. Kérje szakembereink tanácsát, szívesen segítenek ebben is.

Energiatakarékos megoldások

A világ energiaárfolyamának emelkedése arra ösztönzi az embereket, hogy különböző alternatív megoldásokkal kombinálják fűtő rendszerüket. Kályhánkat napjainkban más kombinálhatjuk más energiatakarékos technológiákkal, gáz, villany, vagy vízteres – fűtést biztosító belsővel láthatják el. Talán legnépszerűbb megoldás a zárt égésterű csempekandalló, amely hatékony öntöttvas tűztérrel és tetszés szerinti mázas csempével van burkolva, igazodva a lakás méreteihez és hangulatához. A kályha rendelésekor kérjünk a főelemekből legalább néhány darabbal többet. Erre azért van szükség, hogy a kályha majdani átrakásakor legyen színben, árnyalatban és mintázatban is ugyanolyan pótcsempénk.

Teendők a kályhaépítés után

Az elkészült kályha használatbavétele előtt nagyon fontos dolog a szárítófűtés. Ez a művelet arra szolgál, hogy a cserépkályha csempéiből és szerkezetéből elpárologtassuk az építésénél felhasznált vizet. Ha a kéményen fehér füst távozik, akkor a kályhánk még nem száradt ki rendesen, ugyanis a fehér füst sok vízgőzt tartalmaz. A kályha ajtaját a szárítófűtés alatt tüzeléskor és a tűz kialvása után is nyitva kell hagyni.