Kérdése van? Hívjon minket! +36703773122

Blog

Ön ellenőrizte már? Hőálló tömítőzsinór ellenőrzés tavasszal és ősszel is!

Dózsa Miklós
Ön ellenőrizte már? Hőálló tömítőzsinór ellenőrzés tavasszal és ősszel is!

A kályhák, kandallók, ajtószigetelésére nem csak ősszel, de tavasszal is érdemes fokozott figyelmet fordítani.

Ősszel egyértelműen azért, hogy ne legyen vele gondunk a fűtési szezonban, tavasszal pedig azért, mert ezek az ajtószigetelések a fűtési szezon végére kiégnek, az ajtószigetelés átereszt, s a kandallóajtó üvegekben feszültség keletkezik, melynek elpattanás, törés a következménye, amely már komoly probléma, költséges gond lehet. Érdemes tehát megelőzni a bajt, s időben kicserélni a kiégett zsinórt, nem csak a kályhaajtók biztos szigetelése, hanem a kandallók üvegbiztonsága céljbál is.

A tömítések tehát nem csak arra szolgálnak, hogy a kályha, kandalló ajtó jól zárjon, ne kerüljön veszélyes égéstermék a szobába és mind a kemence, mind a kandalló jól szabályozottan és takarékosan működjön.

A megfelelő minőségű és helyesen beépített tömítőzsinórral csökken a fafogyasztás, tisztább égéstér és üveg, sokkal jobban szabályozható takarékos kályha és kandalló.

Amikor a kandalló ajtó már nem zár tökéletesen, szükségtelenül növekszik a láng intenzitás, kormolódik az üveg- főleg azon a részen ahol a tömítés átereszt, a kandalló fafogyasztása nő de hatékonysága csökken, mivel több meleg távozik kéményen. A kályha/kandalló tömítést tehát minden évben többször kell ellenőrizni!

 

Amikor tehát azt látjuk, tapasztaljuk, hogy a zsinór megkeményedik, nem “zsinórlágy”, illetve szétégett, azonnal intézkedjünk!

 

Javításuk szerencsére viszonylag egyszerű, lemérjük a szükséges hosszt és méretet, s az erre a célra szolgáló, hőálló tömítőragasztóval rögzítjük.

 

Az alapfelületnek száraznak, portól, zsírtól és hasonló szennyeződésektől mentesnek kell lennie a ragasztás megkezdése előtt (a zsinór kerámia és üvegszál tartalma miatt használjunk kesztyűt!)

 

A ragasztás teljes kikeményedéséig (24 óra) érdemes várnunk az ajtó visszahelyezésével, a tüzelőberendezés újbóli használatával.

 

A www.kalyhasok.hu webshop mind a különböző vastagságú zsinórok országos kiszállításával, mind a szükséges, saját fejlesztésű, könnyen használható, optimális töltetű ragasztóval tud segíteni a megelőzésben:

 

tömítőzsinórok, hőálló ajtótömítések:

 

https://www.kalyhasok.hu/spl/138729/Hoallo-tomito-zsinor

 

tömítőzsinór ragasztó, hőálló ragasztó:

 

https://www.kalyhasok.hu/Tomitozsinor-ragaszto-30g



Hogyan cseréljek tömítőzsinórt?

 

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=ue8iQtfILfo