Kérdése van? Hívjon minket! +36703773122

Blog

Kemenceépítés kültéren 10+1 lépésben - www.kalyhasok.hu

Kemenceépítés kültéren 10+1 lépésben - www.kalyhasok.hu

Mindenek előtt határozd meg milyen célra szeretnél kemencét építeni!

1. lépés:

Tervezés

Gondoljuk át, milyen célra szeretnél kemencét építeni

-családi/baráti/egyéni pizza sütés -  gyors, kevés időt igénylő sütések, bulik

-tradicionális kemence - kenyérsütés, tepsis ételek és húsok, sütemények készítéséhez, hosszabb felfűtés, hosszabb lehűlés, többféle vagy több idő igénylő sütés főzés

-kombinált megoldásokban gondolkozol - pizzakemence, tradícionális kemence (ezen belül modern vagy hagyományos megjelenésű), grillező, BBQ, tűzhely a köretekhez, egyéb sütő, bográcsoló, füstölő vagyis egy mindent bele komplett kerti konyha, amire vágysz?

 - készíts alpaprajzot/tervet - mit szeretnél, mire van helyed, mi hol legyen, hogy jó legyen (stabil, az építmény súlyának megfelelő, vízátfolyástól mentes, időtálló alap, dizájn, ergonómia -  magasság, kézközelség, munkafolyamat logika, tüzifa egyéb eszköz és alapanyag tároló és munkafelületek, biztonság - tűzbiztonság - kényelem: vízvételi lehetőség (mosogatás), könnyű tisztíthatóság és egyszerű karbantartás, tepsi méret, rácsméret, vendégek ültetése, közelség/távolság, időjárás kitettség: nap, árnyék, szélirány/füstirány, eső - jégeső - stb.)

2. lépés 

Készíts listát az építéshez szükséges tűz és időjárás ellenálló anyagokról és eszközökről, például tűzálló samott téglákról, esetleg lapokról, pizza sütőlapról, tűztér építő habarcsról, natúr tégla lesz vagy tűzálló vakolattal bevont lesz-e a kemencéd, kell-e vágni a téglákat, tervezel-e bele hőmérőt, rá ajtót vagy  tévőt, bele rácsot, íves kemence nyílást tervezel - éktéglával lesz a legkönnyebb stb. Nézz szét a www.kalyhasok.hu oldalán, kérj segítséget, ha elakadnál.

https://www.kalyhasok.hu/Kemence-epito-anyagok?infinite_page=3

3.

Alapozás: a kemencéd kerülhet kerülhet már alappal rendelkező helyre, de az is lehet, hogy a háztól távolabb, új alapokra helyezed el. A terület legyen satabil, vízátfolyásoktól mentes, mérlegelendő a  kövekkel megerősített vasbeton alap.

4.

Készítsd elő a tűztér alapját: helyezd le a tűztér  tűzálló téglákból álló  alapját.

5.

Rakd fela kemence falát és a tűztér “kupoláját”: építsd fel a kemence falait a kiválasztott anyagokból, és ügyelj a megfelelő, egyenletes méretekre és formákra. Használj samott habarcsot vagy tűzálló habarcsot az összeépítéshez, belső vakoláshoz.

6.

Alakítsd ki a füstelvezetőt: hozd létre a füstelvezetőt (cső vagy kémény) a kemence tetején, hogy a füst arra találja meg az útját, ne maradjon a tűztérben.

7. 

Vakolás: fedd be a kemencét tűzálló vakolattal (tűzálló háló használata célszerű) hogy biztosítsd a hőszigetelést és a tartósságot,  ne repedjen  meg a felület a hő hatására. 

8.

Hagyj időt a kemence száradására: ne használd túl hamar a kemencét; hagyd, hogy teljesen kiszáradjon és megkössön. A száradás kb. 7-10 napot vesz igénybe. A száradást a fokozatosság elvének betartása mellett elősegíthetjük (először csak enyhén melegítsük fel, majd fokozatosan - napokon át  - növeljük a hőmérsékletet. Amennyiben a kemence magától száradt, a száradási idő után akkor is gyújtsuk be, hogy megakadályozzuk a nedvesedést (ezt karbantartási céllal is célszerű időnként megtenni).

9.

Teszteld és finomítsd: miután elkészült a kemence, próbáld ki és finomítsd az építést szükség szerint, építs hozzá kiegészítőket: például egy állványt a fa tárolásához asztalt, pultot a konyhai eszközök és előkészítés számára.

10.

Tanulj tovább: ne felejtsd el folyamatosan tanulni és fejleszteni a kemence használatát és karbantartását.

10 + 1. A legtutibb kemencés ételekhez ne hagyd ki a www.kalyhasok.hu oldalán megtalálható Sütés-főzés kemecében című könyvet, amely jó alap az első kemencés ételeid elkészítéséhez! 

https://www.kalyhasok.hu/Sutes-Fozes-Kemenceben

Remélem, ezek a lépések segítenek a kültéri kemencéd építésébe és használatában. Ha bármi kérdésed van, ne habozz kérdezni!