Kérdése van? Hívjon minket! +36703773122
         Nyitva: hétfőtől-péntekig 8-16 szombat 8-12-ig
         Debrecen, Vámospércsi út 141.

Blog

20 sikerélményre hangolt kemencés étel kezdőknek + bónusz heti menü és alaptudás a tűzhöz

20 sikerélményre hangolt kemencés étel kezdőknek  + bónusz heti menü és alaptudás a tűzhöz

 

kalyhasok.hu – Veled vagyunk az első téglától az utolsó füstkarikáig !

A kemencézés nem csupán főzés, hanem élmény, közösség és tradíció. De mit kezdjen vele az, aki épp most vág bele, és szeretne sikerélménnyel indulni? Ne aggódj – összegyűjtöttünk 20 olyan ételt, amit kezdő kemencézőként is bátran elkészíthetsz, ráadásul a tűzrakás és kemencehasználat alapjaiban is segítünk.

 

🔥 Először is: Hogyan kezdj neki a kemencézésnek?

1. Tűzrakás alapjai:

  • Használj száraz, kemény tűzifát (pl. tölgy, bükk, gyertyán).

  • A begyújtáshoz használj vékonyabb hasábokat, gyújtóst.

  • A cél, hogy a kemence teljes belső falazata átforrósodjon – ez kb. 1–1,5 óra, kemencemérettől függően.

2. Honnan tudod, hogy jó a kemence hőfoka?

  • Ha a korom a falakról eltűnik (kifehéredik), a kemence elérte az ideális hőmérsékletet.

  • Egy darabka lisztet is bedobhatsz – ha 5 másodperc alatt világosra pirul, készen állsz!

3. Mikor mit süss?

  • Legelőször magas hőt igénylő ételek jöjjenek: kenyér, pizza, húsok.

  • Ahogy csökken a hő, jöhetnek a kelt tészták, egytálételek, majd végül sütemények, tejberizs, stb.


🍽️ 20 kemencés étel kezdőknek – egyszerű, mégis nagyszerű

  1. Kemencés kenyérlángos (töki pompos)

  2. Kemencés sült csülök

  3. Egészben sült csirke

  4. Zöldséges tepsis krumpli kolbásszal

  5. Kemencés pizzák

  6. Kemencés túrós batyu

  7. Lecsós tarja tepsiben

  8. Kemencés gombás-tojásos reggeli

  9. Töltött paprika (sütve)

  10. Kelt tésztás bukta

  11. Kemencés sült oldalas káposztával

  12. Egyszerű lángos kemencében

  13. Paradicsomos húsgombóc cserépedényben

  14. Kemencés rakott karfiol

  15. Puliszka juhtúróval, szalonnával

  16. Almás pite

  17. Egyszerű zöldséggratin

  18. Töltött gomba

  19. Kolbászos kenyér sütőformában

  20. Kemencés tejberizs cserépedényben


📅 Bónusz: Heti menü javaslat a kezdő kemencézőnek

Hétfő

  • Ebéd: Lecsós tarja tepsiben

  • Vacsora: Almás pite

Kedd

  • Ebéd: Zöldséges tepsis krumpli kolbásszal

  • Vacsora: Gombás-tojásos reggeli kenyérrel

Szerda

  • Ebéd: Kemencés rakott karfiol

  • Vacsora: Töltött gomba

Csütörtök

  • Ebéd: Paradicsomos húsgombóc

  • Vacsora: Túros batyu

Péntek

  • Ebéd: Egész sült csirke zöldségekkel

  • Vacsora: Puliszka juhtúróval

Szombat

  • Ebéd: Kenyérlángos, pizza

  • Vacsora: Kolbászos kenyér

Vasárnap

  • Ebéd: Csülök káposztaágyon

  • Uzsonna/desszert: Tejberizs és bukta


🧱 Zárszó: A siker kulcsa a tűz, a türelem és a jó alapanyagok

A kemencés főzés egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell mesterszakácsnak lenned, mégis fenséges ízeket varázsolhatsz az asztalra. A füst, a lassú tűz és a természetes hő egyszerű alapanyagokat is csodává változtat.

Ne félj az első sütéstől – legyen az pizza, lángos vagy csülök –, hiszen minden próbálkozással tanulsz valamit, és egyre közelebb kerülsz a kemencés életérzéshez.


Ha még nincs saját kemencéd, de érdekel az építés vagy szeretnéd felszerelni magad jó minőségű anyagokkal, nézz körül a kalyhasok.hu oldalán. Kedvező árú termékekkel várunk, és ha kérdésed van, szívesen segítünk – Veled vagyunk az első téglától az utolsó füstkarikáig !