20 mennyei kemencés étel, amivel bárkit leveszel a lábáról – 5 kedvenc recepttel

kalyhasok.hu – Veled vagyunk az első téglától az utolsó füstkarikáig !
A kemencében sütés nemcsak étel, hanem élmény. Illatok, ropogós kéreg, szaftos belső, füstös zamat – az ilyen ízekre mindenki emlékezni fog. Ha szeretnél felejthetetlent alkotni, legyen szó családi ebédről, baráti összejövetelről vagy falunapról, ezekkel az ételekkel nem lehet hibázni.
Mutatjuk a 20 legfinomabb kemencés fogást, és az 5 legnépszerűbb receptjét is megosztjuk – hogy biztosan sikered legyen, akár az első sütésnél is!
🍽️ A 20 legfinomabb kemencés étel, amivel mindig nyerni lehet
-
Kenyérlángos (töki pompos)
-
Kemencés sült csülök
-
Füstös kemencés pizza
-
Egészben sült kacsa almával
-
Töltött káposzta cserépedényben
-
Kemencés lángos
-
Tejfölös-szalonnás lepény
-
Almás-diós rétes
-
Sült oldalas hagymás krumplival
-
Kemencés kenyér
-
Juhtúrós sztrapacska cserépedényben
-
Töltött gomba sajttal, szalonnával
-
Sült camembert dióval és áfonyával
-
Parázson sült padlizsánkrém
-
Kemencés töltött paprika
-
Kelt bukta házi lekvárral
-
Kemencés lecsó kolbásszal
-
Rakott krumpli kemencében
-
Tepsis tarja zöldségekkel
-
Sajtos-tejfölös pogácsa
🥇 Az 5 legnépszerűbb kemencés étel receptje
1. Kenyérlángos (töki pompos)
Hozzávalók (1 tepsihez):
-
50 dkg finomliszt
-
2,5 dkg élesztő
-
2 dl tej
-
1 dl víz
-
1 tk cukor
-
1 tk só
-
3 ek olaj
-
Tejföl, lila hagyma, füstölt szalonna a tetejére
Elkészítés: 250-280 fokon
Tipp: a sütés elején érdemes gyrsan dolgozni, hogy ne hűljön ki a kemence, használj sütőlapátot, vagy vas edényt.
Folyamat:
-
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
-
A liszthez adjuk a többi hozzávalót, összedagasztjuk.
-
Kelesztjük 1 órát, majd tepsibe nyújtjuk.
-
Megkenjük tejföllel, rátesszük a hagymát, szalonnát.
-
Kemencében 10–15 perc alatt ropogósra sütjük.
2. Kemencés sült csülök
Hozzávalók:
-
1 füstölt vagy friss csülök
-
Só, bors, fokhagyma, majoranna
-
2 fej vöröshagyma, 1 sör
Elkészítés: Hőmérséklet: 180–200°C
Tipp: először fólia alatt pároljuk, majd fólia nélkül pirítjuk.
-
A csülköt besózzuk, bedörzsöljük fokhagymával és fűszerekkel.
-
Egy tepsibe tesszük, alá hagymát és sört öntünk.
-
Alufólia alatt 1,5–2 órát sütjük, majd fólia nélkül pirítjuk.
-
Puha, szaftos, kívül ropogós lesz.
3. Füstös kemencés pizza
Tészta hozzávalók:
-
40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2,5 dl víz, só, 1 ek olívaolaj
Feltétek ötlet:
-
Paradicsomszósz, mozzarella, sonka, gomba, hagyma
Elkészítés: 320–350°C (a kemence legmelegebb fázisában érdemes sütni)
Tipp: Figyeld a tésztát – gyorsan megsül, a sajt éppen csak olvadjon meg !
Folyamat:
-
A tésztát kelesztjük, nyújtjuk.
-
Megkenjük szósszal, rápakoljuk a feltéteket.
-
Forró kemencébe tesszük – 4–6 perc alatt kész.
4. Egész sült kacsa almával
Hozzávalók:
-
1 egész kacsa
-
Só, bors, majoranna
-
2 alma cikkekre vágva
Elkészítés: 180°C (lecsengett kemencében)
Tipp: időnként locsolgatni kell, hogy ne száradjon ki, a bőrt végén érdemes picit rágrillezni.
-
A kacsát kívül-belül fűszerezzük.
-
Az almát a belsejébe töltjük.
-
Lassan sütjük – kb. 2 óra, időnként locsolva.
-
Aranyló bőr, puha hús – mennyei párosítás.
5. Almás-diós rétes kemencében
Hozzávalók:
-
6 db réteslap
-
4 alma reszelve
-
Cukor, fahéj, dió, zsemlemorzsa
-
Olaj vagy vaj a kenéshez
Elkészítés: hőmérséklet: 220–240°C
Tipp: ha túl forró a kemence, a rétees alja megéghet – ezért inkább legyen középre vagy feljebb helyezve.
-
A reszelt almát kicsavarjuk, összekeverjük cukorral, fahéjjal, dióval.
-
Réteslapokat megkenjük olajjal, rátesszük a tölteléket.
-
Feltekerjük, megszórjuk zsemlemorzsával.
-
Kemencében 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
🔥 Miért működnek ezek az ételek mindig?
-
Egyszerű, mégis gazdag ízvilág – a kemence füstje és egyenletes hője kihozza az alapanyagok igazi ízét.
-
Tradicionális fogások, de mindenki ismeri őket, nem kell hozzájuk különleges technika.
-
Közösségi élmény – ezek az ételek nem csak laktatók, hanem megosztásra születtek.
🧱 Zárszó: Füst, kenyér, ízek – ez a kemence varázsa
A kemencés főzés nemcsak trendi, hanem szívhez szóló is. Legyen szó vidéki portáról vagy modern kerti kemencéről, ezek az ételek mindenhol megállják a helyüket – és mindig lesz, aki visszatér miattuk.
Kemence építőenyagok, tűzálló habarcsra, kemenceajtó, kemence hőmérő és minden más ami a tökéletes kemencéhez kell a webshoban:
kalyhasok.hu – Veled vagyunk az első téglától az utolsó füstkarikáig !