Kérdése van? Hívjon minket! +36703773122
         Nyitva: hétfőtől-péntekig 8-16 szombat 8-12-ig
         Debrecen, Vámospércsi út 141.

Blog

20 mennyei kemencés étel, amivel bárkit leveszel a lábáról – 5 kedvenc recepttel

20 mennyei kemencés étel, amivel bárkit leveszel a lábáról – 5 kedvenc recepttel

 

kalyhasok.hu – Veled vagyunk az első téglától az utolsó füstkarikáig !

A kemencében sütés nemcsak étel, hanem élmény. Illatok, ropogós kéreg, szaftos belső, füstös zamat – az ilyen ízekre mindenki emlékezni fog. Ha szeretnél felejthetetlent alkotni, legyen szó családi ebédről, baráti összejövetelről vagy falunapról, ezekkel az ételekkel nem lehet hibázni.

Mutatjuk a 20 legfinomabb kemencés fogást, és az 5 legnépszerűbb receptjét is megosztjuk – hogy biztosan sikered legyen, akár az első sütésnél is!

🍽️ A 20 legfinomabb kemencés étel, amivel mindig nyerni lehet

  1. Kenyérlángos (töki pompos)

  2. Kemencés sült csülök

  3. Füstös kemencés pizza

  4. Egészben sült kacsa almával

  5. Töltött káposzta cserépedényben

  6. Kemencés lángos

  7. Tejfölös-szalonnás lepény

  8. Almás-diós rétes

  9. Sült oldalas hagymás krumplival

  10. Kemencés kenyér

  11. Juhtúrós sztrapacska cserépedényben

  12. Töltött gomba sajttal, szalonnával

  13. Sült camembert dióval és áfonyával

  14. Parázson sült padlizsánkrém

  15. Kemencés töltött paprika

  16. Kelt bukta házi lekvárral

  17. Kemencés lecsó kolbásszal

  18. Rakott krumpli kemencében

  19. Tepsis tarja zöldségekkel

  20. Sajtos-tejfölös pogácsa


🥇 Az 5 legnépszerűbb kemencés étel receptje

1. Kenyérlángos (töki pompos)

Hozzávalók (1 tepsihez):

  • 50 dkg finomliszt

  • 2,5 dkg élesztő

  • 2 dl tej

  • 1 dl víz

  • 1 tk cukor

  • 1 tk só

  • 3 ek olaj

  • Tejföl, lila hagyma, füstölt szalonna a tetejére

Elkészítés: 250-280 fokon

Tipp: a sütés elején érdemes gyrsan dolgozni, hogy ne hűljön ki a kemence, használj sütőlapátot, vagy vas edényt.

Folyamat:

  1. A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.

  2. A liszthez adjuk a többi hozzávalót, összedagasztjuk.

  3. Kelesztjük 1 órát, majd tepsibe nyújtjuk.

  4. Megkenjük tejföllel, rátesszük a hagymát, szalonnát.

  5. Kemencében 10–15 perc alatt ropogósra sütjük.

 


2. Kemencés sült csülök

Hozzávalók:

  • 1 füstölt vagy friss csülök

  • Só, bors, fokhagyma, majoranna

  • 2 fej vöröshagyma, 1 sör

Elkészítés: Hőmérséklet: 180–200°C

Tipp: először fólia alatt pároljuk, majd fólia nélkül pirítjuk.

  1. A csülköt besózzuk, bedörzsöljük fokhagymával és fűszerekkel.

  2. Egy tepsibe tesszük, alá hagymát és sört öntünk.

  3. Alufólia alatt 1,5–2 órát sütjük, majd fólia nélkül pirítjuk.

  4. Puha, szaftos, kívül ropogós lesz.


3. Füstös kemencés pizza

Tészta hozzávalók:

  • 40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2,5 dl víz, só, 1 ek olívaolaj

Feltétek ötlet:

  • Paradicsomszósz, mozzarella, sonka, gomba, hagyma

Elkészítés: 320–350°C (a kemence legmelegebb fázisában érdemes sütni)

Tipp: Figyeld a tésztát – gyorsan megsül, a sajt éppen csak olvadjon meg !

Folyamat:

  1. A tésztát kelesztjük, nyújtjuk.

  2. Megkenjük szósszal, rápakoljuk a feltéteket.

  3. Forró kemencébe tesszük – 4–6 perc alatt kész.


4. Egész sült kacsa almával

Hozzávalók:

  • 1 egész kacsa

  • Só, bors, majoranna

  • 2 alma cikkekre vágva

Elkészítés: 180°C (lecsengett kemencében)

Tipp: időnként locsolgatni kell, hogy ne száradjon ki, a bőrt végén érdemes picit rágrillezni.

  1. A kacsát kívül-belül fűszerezzük.

  2. Az almát a belsejébe töltjük.

  3. Lassan sütjük – kb. 2 óra, időnként locsolva.

  4. Aranyló bőr, puha hús – mennyei párosítás.


5. Almás-diós rétes kemencében

Hozzávalók:

  • 6 db réteslap

  • 4 alma reszelve

  • Cukor, fahéj, dió, zsemlemorzsa

  • Olaj vagy vaj a kenéshez

Elkészítés: hőmérséklet: 220–240°C

Tipp: ha túl forró a kemence, a rétees alja megéghet – ezért inkább legyen középre vagy feljebb helyezve.

  1. A reszelt almát kicsavarjuk, összekeverjük cukorral, fahéjjal, dióval.

  2. Réteslapokat megkenjük olajjal, rátesszük a tölteléket.

  3. Feltekerjük, megszórjuk zsemlemorzsával.

  4. Kemencében 15 perc alatt aranybarnára sütjük.


🔥 Miért működnek ezek az ételek mindig?

  • Egyszerű, mégis gazdag ízvilág – a kemence füstje és egyenletes hője kihozza az alapanyagok igazi ízét.

  • Tradicionális fogások, de mindenki ismeri őket, nem kell hozzájuk különleges technika.

  • Közösségi élmény – ezek az ételek nem csak laktatók, hanem megosztásra születtek.


🧱 Zárszó: Füst, kenyér, ízek – ez a kemence varázsa

A kemencés főzés nemcsak trendi, hanem szívhez szóló is. Legyen szó vidéki portáról vagy modern kerti kemencéről, ezek az ételek mindenhol megállják a helyüket – és mindig lesz, aki visszatér miattuk.

Kemence építőenyagok, tűzálló habarcsra, kemenceajtó, kemence hőmérő és minden más ami a tökéletes kemencéhez kell a webshoban:

👉 www.kalyhasok.hu

kalyhasok.hu – Veled vagyunk az első téglától az utolsó füstkarikáig !