Kérdése van? Hívjon minket! +36703773122

Blog

Milyen anyagokat használjunk ?

Dózsa Miklós
Milyen anyagokat használjunk ?

Biztos vagyok benne, hogy te is tudod, hogy a cserépkályhák építésekor nagyon fontos, hogy milyen építőanyagokat használsz. 

 

Az egyik legfontosabb anyag a samott tégla, ami az egész kályha hatékonyságát befolyásolja. De vajon mit kell tudni a samott tégláról és hogyan választhatod ki a megfelelő minőségűt?

A samott tégla egy nagyon magas hőmérsékletnek ellenálló építőelem, ami akár 1600 Celsius-foknak is bírja ellenállni, ami a tűzelés során kifejezetten fontos. Ezt a tégla azért ellenálló, mert két anyagból készül: agyagból és kaolinból. Ezeket az anyagokat magas hőnek tesszük ki, majd megolvadnak és kitöltik a részecskék közötti hézagokat. Ezután megőrlik, majd másodszorra is kiégetik, végül pedig formába öntik azt. Az eredmény egy olyan tégla, ami rendkívül tartós és időtálló megoldást kínál.

De mi alapján lehet megkülönböztetni a jó minőségű samott téglákat a rosszaktól? Először is fontos, hogy olyan samott téglát válassz, ami magas Al2O3 tartalommal rendelkezik. Ez garantálja a tűzállóságot és a tartósságot. Emellett fontos, hogy a beszállító megbízható legyen és legyen nagy készlete, hogy ne kelljen heteket várni az utánpótlásra. Az összetételre is érdemes odafigyelni, csak bevizsgált terméket vásárolj. A samott tégla fajsúlya is fontos, hiszen minél nehezebb, annál jobban vezeti a hőt, és így magasabb a hőtárolás minősége. Végül, de nem utolsósorban, fontos, hogy különböző méretekben is elérhető legyen, hogy megfelelően alakíthassuk ki vele a kályhánkat.

A samott tégla különböző méretei és típusai közötti választás nagyon fontos, főleg akkor, ha cserépkályhát kell építeni. Ha vastagabb samott téglát választunk, akkor jobban tartja a meleget, így a kályhánk is hatékonyabb lesz. Ha kültéri sütögetéshez, kemencéhez keresünk samott téglát, akkor bőven megteszi a vékonyabb típus is.